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QUESTIONS AND ANSWERS: Persons with Disabilities (PWD) License Plate Stickers 
mvd.learninganddevelopment@iowadot.us  

 
PWD Sticker Basics 

QUESTION ANSWER 

What does the PWD license plate sticker do? The sticker allows the person to whom the PWD sticker is issued to 
use PWD parking spots. 
 

Who is eligible for a PWD license plate sticker? To be eligible for a PWD license plate sticker: 
• The customer must be the owner of a registered vehicle.   

 
• The customer must meet the requirements for a permanent 

disability as detailed in Iowa Code Chapter 321L.  
 

• The customer must have a license plate that is not a PWD 
plate. A PWD sticker cannot be put on a PWD plate.   
 

What documentation does a customer need to qualify for a PWD 
license plate sticker? 

• If the customer already has a standard PWD placard issued 
to them, that product can be used to establish a permanent 
disability for the sticker.   
 

• Otherwise, the customer will need to provide the completed 
application for PWD parking permits and documentation 
from an approved provider to qualify for PWD products.  
 

How long is a PWD sticker valid? The sticker remains valid as long as the vehicle remains continuously 
registered.   
 

Can law enforcement tell if a PWD sticker has been issued to a 
customer? 

Yes. Law enforcement has access to PWD information in ARTS, which 
includes PWD stickers. Frequently, they will call MVD vehicle 
customer services if they need assistance.  
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Can all drivers of a vehicle use the sticker for parking privileges? • No. The PWD sticker is issued to a single customer, not to a 
vehicle.   
 

• Only the customer who is issued the sticker is legally 
protected to use this PWD sticker for parking. The customer 
must be the driver or a passenger in the vehicle.   
 

• If this car is used by another person who has a temporary or 
permanent disability, that person will need to use the PWD 
placard assigned to them.   
 

What if a PWD license plate sticker is stolen or damaged? • The customer must contact their County Treasurer’s office 
and inform the office that they need a new sticker. 
 

• After receiving the sticker number from the customer, the 
County Treasurer staff must update the record and issue a 
new sticker.   

Can inventory be shared between counties?  • Once inventory has been received by the county, it cannot 
be transferred. PWD screens in ARTS are not as robust as 
other inventory options.  

• If you have a problem with receiving stickers, it is likely a 
duplication error. Contact Rhonda.Fowler@iowadot.us for 
assistance. 

Will the PWD customer education sheet be available in Spanish?  Yes, it will be available in Spanish. 
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Vehicles and Registration 
QUESTION ANSWER 

What if the customer does not have a vehicle in their name with a 
valid registration? 

• A customer who does not have a valid vehicle registration is 
not eligible for a PWD license plate sticker.  
 

• If the customer has pending transactions to have a car put in 
their name and registered, those transactions must be 
completed prior to issuance of a PWD license plate sticker.  
  

If a customer has more than one vehicle, can the customer be 
issued more than one PWD license plate sticker?   

• Yes. If the customer with a permanent disability is the owner 
of multiple vehicles, they are eligible for one PWD license 
plate sticker per vehicle. For example, if a customer owns 
three vehicles, they can be issued three stickers.   

 
• An eligible customer can obtain as many PWD stickers as 

they have vehicles registered and titled in their name. There 
is no maximum number of stickers a person can be issued. 
 

• Note that customers are still limited to a total of two 
standard placards. This does not change if the customer has 
more than one vehicle.  

Can a motorcycle get a sticker? 
 

Yes. 

Can a customer be issued a PWD license plate sticker for a trailer? • No. Iowa Code only allows PWD license plate stickers to be 
displayed on a motor vehicle.   
 

• A PWD license plate can be assigned to a regular trailer, 
travel trailer, or utility trailer.   

 

Spouses and Families 
QUESTION ANSWER 

If the customer who has the sticker dies, what does the surviving 
spouse need to do? 

• The plates need to be returned to the County Treasurer’s 
office.   
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• If the surviving spouse wishes to keep a personalized plate, 

they need to order a replacement plate and not use PWD 
parking spaces. Replacement plates cost $5.   
 

• If the spouse wishes to keep a personalized plate and has a 
disability, they need to order a replacement plate and use 
their placard for parking while they wait for the plate.   
 

• Once the plate is received by the county, the spouse can 
submit an application for a PWD sticker for their use on the 
license plate. 
 

• If the plate is a military plate, the spouse will need to follow 
the guidance above for replacement plates.   
 

• If the plate is in the county’s inventory, all transactions can 
be completed at the same time as there will be no lag 
waiting for the replacement plate.   

 

What if the customer dies and the surviving spouse wants a sticker 
issued to them?  

• The surviving spouse will need to provide an application and 
documentation of their disability. If they have been issued a 
standard placard, this can be used as their medical 
documentation.  
  

• A new sticker will be issued if the surviving spouse is listed as 
an owner on the vehicle.  
 

• The deceased spouse’s PWD sticker needs to be updated in 
ARTS.  

 

What if the vehicle is in both spouses’ names and both have 
permanent disabilities? 

• Only one sticker is valid on a vehicle. There needs to be a 
decision about who will have the sticker issued to them.   
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• A second PWD sticker will not be issued for use on a license 
plate.   
 

• Each spouse should be issued a placard, and these placards 
should be used if the driver or passenger is not the person 
issued the sticker.  
 

If a customer has a child with a permanent disability, is the child 
eligible for a PWD license plate sticker?   

• No.  PWD license plate stickers are issued to a person who 
owns a vehicle and has a permanent disability.   
 

• The parent or guardian of a child with a permanent disability 
can get a full-size PWD plate, and the child will be issued the 
standard placards.   

 
Differences Between PWD Stickers and PWD Placards 

QUESTION ANSWER 

Why does a customer need a standard PWD placard if the customer 
has a PWD license plate sticker?  

• Iowa issues PWD license plate stickers. Under the Uniform 
System for Parking for Persons with Disabilities, plates and 
placards have reciprocity with other states; stickers do not. 
When traveling out of state, a standard placard must be 
displayed to use a PWD-designated parking spot.  
 

• Placards are useful when someone other than the person 
assigned the sticker is using the car. With the sticker alone, 
only the person assigned the sticker is eligible for PWD 
parking when using the vehicle.  
 

• If a customer’s usual vehicle is not available, the placard 
allows them access to PWD parking for another vehicle. (For 
example, a placard can be used in another vehicle when the 
customer’s usual vehicle needs work done and won’t be 
available for several days while it is in the shop.) 
 

mailto:mvd.learninganddevelopment@iowadot.us


 

mvd.learninganddevelopment@iowadot.us      6/5/2025 

• A placard is needed if a PWD license plate sticker is damaged 
or stolen.    
 

• Note that each person with a permanent disability can have 
two standard placards total.   
 

Will a placard and a PWD license plate sticker have the same 
number?  

No. These products are produced independently of each other, so 
the numbers will not match.   
 

Why do PWD placards have to be renewed every five years and 
PWD stickers do not? 

These two PWD products were authorized by the Iowa Legislature 
with different requirements.  

 
Q&A from the MVD’s County Virtual Learning Session Webinars 

QUESTION ANSWER 

For counties with multiple locations or split Driver/Vehicle offices, 
should they choose only one office to complete these transactions 
and maintain sticker inventory, or should both offices have a sticker 
inventory? 
 

• Counties can choose to have PWD stickers available at more 
than one location. Counties must request sticker access through 
MVD.SystemsAccess@iowdot.us. 

• A roll of stickers can be ordered for each location. 

• It is preferred that transactions are done through vehicle staff, 
but the most important thing is for the staff to be fully trained in 
the vehicle information that needs to be verified.  

• MVD welcomes the opportunity to assist counties with needed 
supplies and training.   

When a customer brings in a doctor’s note, is a note that says 
“electronically signed” acceptable? Can an “electronically signed” 
note be accepted if it doesn’t actually have a doctor’s name or 
signature on it? 
 

A statement of disability must include: 

• The name of the healthcare provider listed in 321L.2 must be 
printed on letterhead or a prescription. 

• The healthcare provider must state clearly whether the disability 
is a temporary disability (expected to last a maximum of 6 
months) or a permanent disability (lifelong).  

A veteran can provide a certification of disability from the U.S. 
Department of Veterans Affairs.  
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If a customer already has a PWD placard, does the customer need 
to bring in another doctor's note to get a sticker?  What about if a 
customer has only a PWD plate—do they require another doctor’s 
note to get a sticker? 
 

If the placard is not expired, a customer can request a sticker with 
just the application. The same is true for a customer with a PWD 
plate. 

Does the sticker expire automatically the first day that a 
registration is expired? Once the registration is renewed, is the 
sticker valid? 
 

Validity of the PWD sticker is dependent upon the vehicle in the 
customer’s name being currently registered. If the registration 
lapses on the vehicle, the parking privilege associated with that 
vehicle also lapses.  
 
Once the registration is updated, the sticker will be active as well. A 
new sticker does not need to be issued.  

If a customer lost a plate or was issued duplicate plates for any 
reason, do we reissue a new sticker for that vehicle as long as they 
are eligible? Will there be a way to dispose of old stickers under the 
customer’s record? 
 

Yes, a customer is eligible for a new sticker based on the prior 
issuance of a PWD sticker.  
ARTS > PWD > Change/Update Permit gives you a drop-down list of 
Permit Status. Within this list there are options for lost, stolen, and 
damaged.  

How are replacement stickers issued for replacement plate cycle 
transactions? 
 

• The customer needs to surrender their license plate in exchange 
for the new plates and an application to the treasurer staff.  

• The old sticker needs to be removed from the customer’s permit 
record by marking the sticker as “expired.” 

• A new sticker can now be issued to the customer. 

Where is the PWD sticker placed on the plate? Where would the 
sticker be placed on a DNR or Flying Our Colors plate?  
 

• PWD license plate stickers are placed only on the rear license 
plate on the vehicle. 

• For most plate types, the sticker is to be placed on the lower, 
right-hand corner of the plate opposite of the registration 
sticker.  

• DNR Plates – the PWD sticker is stacked over the registration 
sticker on the lower, right-hand corner of the plate. The PWD 
sticker is displayed above the registration decal.  

• Flying Our Colors Plate – the PWD sticker is stacked over the 
registration sticker on the lower, left-hand corner of the plate. 
The PWD sticker is displayed above the registration decal.  

• See the PWD Sticker Placement Guide. 
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Where is the PWD sticker placed on the plate if the plate has a farm 
sticker? 

• Farm stickers area placed on the front and rear plates.  

• For most plate types with a PWD sticker, the farm stickers are 
placed on the lower, right-hand side of the front plate and 
stacked on the lower, right-hand side of the rear plate above the 
PWD sticker.  

• DNR Plates with a PWD sticker – the farm stickers are placed on 
the lower, left-hand side of the front plate and stacked on the 
lower, left-hand side above the PWD sticker.  

• Flying Our Colors Plate with a PWD sticker – the farm stickers are 
placed on the lower, right-hand side of the front and rear plates.  

• See the PWD Sticker Placement Guide. 

If a customer returns a plate with a PWD sticker on it, is there a way 
to mark the sticker returned? 
 

ARTS > PWD > Change/Update Permit gives you a drop-down list of 
Permit Status. Within this list there is an option for “Voided,” which 
should be used. “Returned” is not available in the drop-down list.  

If a customer decides not to renew their PWD placard, but has a 
sticker with no expiration date, is that a concern?   
 

Under current statute, the customer has the option to have a PWD 
sticker without having to request or receive standard PWD placards.  

Will the PWD sticker number be visible on the registration? 
 

No, but this is an enhancement which has been requested as part of 
the MVD system modernization.  

When a customer fills out a PWD application to receive a sticker, 
what happens to the application? Is it uploaded or emailed to the 
state? 
 

All documentation is to be uploaded to ERMS.  

Why does a customer need a standard PWD placard if the customer 
has a PWD license plate sticker?  

• Iowa issues PWD license plate stickers. Under the Uniform 
System for Parking for Persons with Disabilities, plates and 
placards have reciprocity with other states; stickers do not. 
When traveling out of state, a standard placard must be 
displayed to use a PWD-designated parking spot.  
 

• Placards are useful when someone other than the person 
assigned the sticker is using the car. With the sticker alone, 
only the person assigned the sticker is eligible for PWD 
parking when using the vehicle.  
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• If a customer’s usual vehicle is not available, the placard 
allows them access to PWD parking for another vehicle. (For 
example, a placard can be used in another vehicle when the 
customer’s usual vehicle needs work done and won’t be 
available for several days while it is in the shop.) 
 

• A placard is needed if a PWD license plate sticker is damaged 
or stolen.    
 

• Note that each person with a permanent disability can have 
two standard placards total.   
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